Restaurang och livsmedel

Gillar du att ge smakupplevelser, laga goda maträtter och bakverk eller vill du servera? Gå restaurang- och livsmedelsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. I utbildningen ingår 15 veckors praktik.

 

Det här är restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby. Du är med och driver restaurangen och lagar mat till andra elever. Vi har två metodkök, ett bageri, ett konditori och ett charkuteri. Vi har också en butik där vi säljer bröd och konditorivaror.

Det första året läser alla tillsammans, därefter väljer du inriktning. Du kan välja bageri och konditori eller kök och servering. Inom bageri och konditori lär du dig hantverket inom yrket. Inom kök och servering lär du dig att laga mat i restaurang, att servera och arbeta i bar.

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby har utbildat ungdomar inom restaurang och livsmedel i mer än 20 år. Våra lärare har erfarenhet från olika yrken i branschen och bra kontakter. Vi har moderna och professionellt utrustade lokaler.

Här är exempel på yrken du kan välja

Du kan jobba på restauranger, i storkök, i barer, på bagerier, konditorier och butiker över hela världen. 

  • bagare
  • kock
  • bartender
  • servitris
  • servitör 
  • konditor

Alla elever har praktik

I alla yrkesprogram ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik på en arbetsplats. Om du vill söka praktik utomlands har skolan utbytesprojekt i andra länder. Praktiken ger dig kunskaper i yrket, arbetslivserfarenhet och kontakter. Tack vare goda branschkontakter kan vi erbjuda bra praktikplatser som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

Yrkesprogrammen och högskolebehörighet

På restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du få grundläggande högskolebehörighet. Då väljer du kurserna svenska 2, svenska 3 (eller svenska som andraspråk 2 och svenska som andraspråk3) samt kursen Engelska 6. Dessa kurser kan du läsa inom ramen för din yrkesexamen på 2500 p. Kurserna väljer du när du börjat på utbildningen och vi läser dem i åk2 och 3. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

På yrkesprogrammen är de gemensamma ämnena engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen som du har läst i grundskolan. Utöver det får du möjlighet att specialisera dig mer inom programmet, det kallas för programfördjupning.

Poängplan Bageri och konditori (PDF, 71 KB)

Poängplan Kök och servering (PDF, 70 KB)

Programrektor

Mattias Landén

Programrektor för:
Hotell- och turismprogrammet HT
Restaurang- och livsmedelsprogrammet RL
Introduktionsprogram IM
Gymnasial lärlingsutbildning LG

Lärare Restaurang och livsmedel

Heidi Bischof

Lärare Restaurang & livsmedel

Emil Holmberg

Lärare Restaurang & livsmedel

Ida Lektonius

Lärare Restaurang och livsmedel

Bernt Nyström

Lärare Restaurang & livsmedel

Camilla Pettersson

Lärare Restaurang & livsmedel

Anders Salestedt

Lärare Restaurang & livsmedel

Åsa Westas

Lärare Restaurang & livsmedel

Maria Westberg

Lärare Restaurang och livsmedel

Olof Nygren
Uppdaterad:

Andra sidor under: Restaurang och livsmedel